петак, 27. јун 2014.

Како да се преиспитаме ДАЛИ МОЖЕМЕ..?

 По подолг временски период па сигурно година дена..., седнувам на мојот некогашен блог , да  стаам некоја чкртка....се што е пишано е зачувано но без додатоците, зошто и како не знам...но како   да е ке се среди...и тоа...
Има многу теми на кој може да се пишува, но бидејки во моментов  сум у филм...
 читам и применувам..од афирмаците  си велам ај, да споделам со вас..
Секојдневие...мачно  и тешко нема за кој, не,борба за  гол живот и  егзистенција, така.да постојано се соочуваме со..стресови...шокови... и најчесто е бег од самот себе си....
Најверојатно секој има издувен вентил , каде што и како....
Мојота разонода е природата...но, некогаш не си во можност...ко, сега па. се вртиш накај пишанот збор...или пак релаксација со Јога...и сл..методи...најубав е ментална хигиена, на умот...
Кога би било така лесно, приитиснеш копче РЕСТарТ, претходно ДЕЛИИТЕ... ваууу..се одново...
Но, сепак постојат методи за репограмирање...


За да се преиспитаме себе си..и нашите уверувања и ставови..ке ви раскажам Зен-прикаската.
Прикаската е за СЛОНОТ ОД ЦИРКУС, донесен, бил заврзан за тенко јаже за еден столб.
Бил младо слонче-младенче.. пробал да се ослободи, но, не успеал, бидејки почуствувал ужасна, болка...и  се така подолго време...
Со тек на времето, Слончето се откажало.
Научил да живее во мал простор, немал кај да се движи, а кога  веке пораснал се откажал од слободата иако...бил доволно СИЛЕН, но нкогаш повеке не пробал, знаејки дека  не може.
Иако се промениле околностите, тој верувал на старото искуство кое не било адекаватно на вистината.
Идентично на тоа се и нашите  уверувања,  кои не врзуваат многу посилно...од било кое..јаже.
 Вообчаено тие се засноваат на минатото...и на искуството од тогаш, не соодветствуваат со сегашноста.
Значи во она што веруваме,  станува наша реалност.
Иако несвесно ние бараме докази да ја потврдиме нашата состојба, но, не пробуваме други методи и можности. Ако веруваме дека сме неспособни, исходот ке биде таков,
односно ке станеме тоа што веруваме дека сме...Не,  бараме нов можности.
Хенри Фор рекол; „ И кога мислиме дека можеме и   кога не можеме..ние мислиме секогаш, дека сме во право“
Не сме објекитвни....па,  како поука од оваа прикаска..мислам дека доволно сфативте  дека, со која метода може да се преиспитате себеси...односно своето уверувања и да направите промени...СВЕСНО..


уторак, 30. октобар 2012.

Kако се одбира кој кристал ви одговара

Како да одбереме кој кристал нас ни припаѓа?

Бидејки кристалите потекнуваат од земјата, значи повторно се вракаме таму.Уште од дамнешните времиња се знае дека имаат влијанија на нас, во енергетската смисла, во делувањето на болести..значјани се и за креативноста и равнотежата воопшто.
Бидејки сме постојано во дилема кој кристал ни припага нам и многу лутаме , навака натака, има големо значење астрологијата , знаците во кои сме родени, ако го купуваме за да користиме за лечење од некоја болест треба ист да знаеме за која болест, но највеке треба да почуствуваме во рацете вибрација, топлина.
Значи  како што одбираме, кристал према болеста и симптомите, можеме да одбереме и према емоциите , кои сакаме, да го потикнеме да го чустввуваме односно повторно се вракаме не тоа дека кристалот треба да има намена, да го насочиме за што сакаме да дејствува...
Не  еажна големината туку како се чуствувате еден со друг ако ви одговара ќе почуствувате, како трнци ви минуваат , ако не тогаш е ладен кристалот.
Пред да почнеме да ги употребуваме треба убаво да се прочистат , тие обично се мијат во вода со малку сол и се ставаат на природен материјал обично треба да поминат и до 12 часа, дури некои се чистат во земја со нивно закопување па повторно откопување.
Нивната цел да биде реализирана треба да бидат во ваша непосредна близина или да ги носите до вас.
Според астрологијата лично на мене како БИК ми припагаат кристалите како Розовиот кварц, тигровото око, топазот смарагдот, аметистот...и...др...Но ако мене ме прашувате јас ке ви кажам дека највеке го чуствувам ТИРКИЗОТ И ТИГРОВОТО ОКО.
ROZE KVARC

TIGROVOTO OKO

TIRKIZOT

За полнење на кристалот обично се полнат на полната месечина, а со визуелизација, односно медитација.
Според чакрите исто  така може да делуваме...на органите со кристалите но тука ни треба совет од РЕИКИ мајсторот кој е специјално задолжен за ова техника.

TOPAZOT

Велат Аметистот што е за духот , розевиот кварц е за срцето ....како тоник за него,ја потикнува циркулација  на крвта.Потикнува љубов , ако се сакаш себе си тогаш може да ги сакаш и другите.
Иако навидум изгледа нежен розевиот нее така баш нежен знае да ги потикне блокадите во телото но за тоа е потребна голема енергија и напор. Пред се треба да простиме на другите, да може да делуваме на нашите чакри.
Потикнува љубов, пријателство и проштевање.
Малку повеке за БИКОТ во следниот пост но јас ви велам дека си го обожувам тиркизот.
А и за следните знаци од зодијакот и за неговото програмирање како да делува.
Бидејки е земејн знак бИКОТ добро знаат да се соочат со личните и физичките чуства , емоции, па парелно с тоа значи ја чуствуваат природата како нивна, ја сакаат уметност , одлични гастрономи се,  големи поборници се за чиста природа за заштита на животните...и што уште да ви кажам.....ке направат се за СЕМЕЈСТВОТО...

понедељак, 23. јул 2012.

Тугото е секогаш послатко(забрането овошје) Се прават многу истражување која е вечна тема и никогаш конкретно не можат да дојдат до вистинскиот одговор, само баарат нашите ни научници со податоци (голи информации) од анкетирани....или испитувања на некои од унверизитетите, каде одговоаарат лугето на вечното прашање , ЗОШТО ТУГОТО Е ПОСЛАТКО?

Ako се работи за лирска- лирична љубов како и да ја наречете, тоа е како во љубовните романи или филмови....поточно ко во бајките, живееа срекно до крајот н а нивниот живот. Не дека ова не ме бендисува....но за денешно време по најновите истражувања, не важи, секоја петта особа која е во брак е заљубена во нкоја друга личност, но тоа н е значи дека се сакаат...
Најчесто тоа се колегите од работа, близок, пријател, виртуелна личност или бивша љубоввввввввв.
Дали љубовта е религија се колнеме пред БОГА, на вечна Љубов???


Но тоа не важи дека сите го следат срцето, само секоја шеста личност ке го подари срцето на друг или ке има врска.
Значи овие глупи податотоци и статистики страшно ме нервираат велат дека зљубеноста траела до третата година во брак, ако поминат тие безбедно и вашиот партнер или партнерка не се заљуби во друг тогаш не е и така 
страшно, тоа се оние двеасет посто..., но машките велат дека можат  да бидат вљубени додека се секаваат на нивната заљубеност ко нешто посебно тоа 50 %.
Истотото   истаржување открива податок дека има незадоволни особи во брак не затоа  што не се сакаат, туке се губи таа романтика што ја имаат на почетокот... 

Машкиот пол покажува дека најчесто додека пристапуваат во брак , дека се заљубени во друга но и со други флертуваат во исто време, 20 % признале дека е така, истото го направиле и жените само процентот бил 15 % демек помал.
Е сега е прашањето кој побрзо би го оставил својот сопатник, за другата особа во која е заљубен иако е во брачна врска, машките29 % , додека жените 75% од испитаните , -кажуваат дека би останале во брак и покрај тоа што би биле заљубени во друга личност, а 25 % другите би го направиле и би го оставиле сопругот-а.Најновото истражување на 900 тини машки покажува дека од многу работи би се одрекнале поради својата љубовница, од поминувањето со  децата и жената, некаде на кино или некое место, од автомбил, купување, од  фудбалски натрпревари,одење на одмор со своето семејство голрм е процентот затоа не го напишав...
Па си велам што тогаш не откажат од  своето семејство нека се разведат ако толку повеке вредат љубовниците...(drugi istrazuvanja ima podlaboki pshiholoshki objasnuvanja)-
понатака во следните постови.


уторак, 17. јул 2012.

Каква е нашата кожа?

Во биологија во основно учиме основните работи за нашето тело, за кожата во погорни класови ги прошируваме тие знаења, но нее на одмет да се прочита иако секаде околу нас не бомбардираа со информации медиумите како и што да се заштитуваме. од зрачењето на сонцето.
Впрочем и така треба , бидејки кожата е еден од најголемите органи на нашето тело во просек големинат е 1, 7 -2,0. м.кавдратни.Дебелината варира зависно од делот на телото.Најдебела е на табаните и на дланките(2-4 мм), а најтенка на вегите (0,2 -0,6 мм)Таа всашност нашиот заштитник, ги спречува , губитокот на водата, електролитите др состојки во телото а од др страна ги брани несаканите и штетни за нас материи отрови да навлегуваат во нашиот организам од околината.Регулатор на телесната темература, таа местото каде се одвива имунолошкиот процес , го синтетизира витаминот Д и е посредник за сетилото за осет .Не дај боже да се поремети некоја функција и станува хаос во организмот.
Градбата на кожата е од три слоеви:
1Епидермис(површинската вишеслојна кожа)
2. Дермис ( е слој на кожата помеѓу Епидермисот  и Поткожното ткиво)
3. Хиподермис или масно ткиво е најдолниот слој од кожата  кој го попречува преголемото губење на топлина од телото и претставува резерва на храна и енергија                                         

КОЖАЛицето е дел од телото кој е најизложен и на него се гледаат и надворешните влијанија, но внтрешноста на состојбата на телото и душта..

Многу битна работа е масажата и соодветна нега со соодветни природни маски и кремови и помалку стресови, здрава храна......:)


Типови на кожа:


 

Нормален тип на кожа
За овој тип на кожа карактеристично е да е уравнотежено лачењто на жлездата лојница и потната, добра циркулација, значи површинскиот слој да ја чува влагата и др состојки а кожата да е способна да ги впива липофилните и хидрофилните состојки од препаратите за нега , таа има баршинасти сјај и боја на праска, здрава, но со тек на време со годините, таа преога во сува. 

За да се сочува треба навремено да почнеме  со правилна нега на кожата тоа значи повеке вланост колку е посува побрзо старее....

Сува кожа


Основно обележје а овој тип на кожа е  е смаленото излчување на лојницата или потната жлезда.Површинскиот хидролипиден слој е тенок нжене, без видливи пори.Кожата е мата склона е кон црвенило и луштење осетлива е временските неприлики..бидејки има тенок слој.

Ваквиот тип на кожа треба да го негуваме со препарати за норамализирање на себумот односно лачење, кој спречува сушење на кожата и кој на тенкиот слој на кожата создава како тенок премаз...


Масна кожа


Кај овој тип на кожа  имаме зголемено лачење на жлезеда лојница, кожата има  дебела структура , поголеми пори и е сколна кон создавње на акни.Таа може да биде со отворени  пори , каде се лачи на површината на кожата , па кожата е сјанна и масна, тамо кај што се затворени порите каде што лојопт не се излева на површината туку се собира по неа најчесто доведува до акни

Треба да се негува со препарати за норамлизирање на работата на жлездите, одмастување на кожата и  надгледување на бактеристка флора.

Стресот, неправилната работа на внатрешните органи и дизбактериозата на цревата не придонесува за здравјето на кожата.

Меѓу луѓето постојат неколку заблуди, кои всушност немаат никаква врска со појавата на акни: честото користење на козметика, нечистотијата, злоупотребата со слатките работи, премногу активниот или недоволниот полов живот. Последните истражувања докажуваат дека акните се генетски условени. Ако родителите страдаат од акни, има голема веројатност и детето да страда од оваа болест.

Постојат и интересни податоци за взаемна врска меѓу емоционално полнење на човекот и состојбата на неговата кожа. Понекогаш дури и болката од нанесена навреда или гнев, предизвикува проблеми со кожата.Ревитализација на сувата или нормална кожа може да се направи и со маска која може сами да ја направите а јас ја прочитав на нет.
Едноставен рецепт за маска од малини која за неполн час ќе ја врати еластичноста и сјајот на Вашата кожа. Малините содржат корисни киселини: силицилна, лимонска и јаболкова киселина во едно. Маслиновата маска је погодна за сува и нормална кожа. Особено се истакнува во борбата против стареењето на кожата и појавувањето на бори.
Може да се користи 2 пати неделно.
Потребни состојки:
Шака малини
2 лажички свежо полномасно млеко или јогурт
2 капки етерично масло од геранија
Начин на подготовка:
Згмечете ги малините, додадете го млекото и етеричното масло, се убаво измешајте. Со помош на вата нанесете ја маската по целото лице и вратот, оставете да дејствува 20 минути. За подобар ефект маската отстранете ја со ружина вода, доколку не со млака вода. Постапката завршете ја со хидратната крема.

За сува кожа може да се направи исто маска во домашни услови:


Маска од овесна каша
За оваа маска потребо ви е третина од шолја неварена овесна каша и една жолчка. Овесната каша прво иситнете ја, потоа додадете ја сматената жолчка. Маската нанесете ја на лицето и држете ја 10-15 минути. Измијте се со млака вода. Нанесувајте ја оваа маска два пати месечно.
Маска од јогурт
Оваа маска ја намалува иритацијата на кожата. Во сад измешајте јогурт и пола лажичка овесна каша. Нанесете ја на кожата и оставете ја 15 минути. Измијте се прво со топла вода, а потоа со ладна вода. Јогуртот е полн со Б комплекс, особено со Б-5 кој користи за обновување на кожата.

Маска од мед

Ова е едноставна маска и е одлична за сува и чувствителна кожа зашто ја храни и омекнува. Тегло мед ставете во сад со вода и оставете да се загрее. Пред да го ставите на лице проверете да не е премногу жешко. Оставете да делува 15 минути, а потоа измијте се со топла вода прво, а потоа со ладна.
Маска од розова глина
Оваа маска ја прави кожата како свила. Измешајте лажица розова глина, 1-2 лажички авокадо, капка масло од роза и капка масло од камилица. Направете цврста смеса и нанесете ја на лицето. На крајот измијте се.
Маска од путер
Маската е одлична за чувствителна кожа како и за изгореници од сонце. Во сад измешајте лажичка несолен и немасен путер и жолчка. Нанесете ја на лицето и измијте го после 15 минути. Путерот е добар извор на витамин А кој помага за оштетена кожа. 
Инаку ова се се природни маски за лицето кои употребувале уште од дамнешните времиња и нашите потомци
Ревитализирачка маска од манго и папаја

Помешајте половина измелено манго и половина папаја со неколку лажички ладна вода. Смесата измешајте ја и ставете ја на лицето. Држете 20 – 30 минути, а потоа измијте го лицето со млака вода. Оваа маска се користи за нормална кожа бидејки мангото и папајата имаат многу витамини и агенси кои и се повеќе од потребни на кожата. Освен за нормална, користете ја и за сува кожа, а доколку имате мрсна кожа додадете во неа и една голема лажица лимонов сок.
Па наздравје за сега толку од мене за кожата, како да знаете каков тип на кожа имате, понатака нешто ново....имајте убаво лето....ЧАОССССССССССССССССССССС...:)

недеља, 03. јун 2012.

Каков треба да биде односот со вашите деца???

Најеворајатно како и секој родител и Вие многу пати сте се прашувале дали сум добар родител, дали доволно му пружаме радост срека , љубов на своето дете, но дали секогаш сте го наогале вистинскиот одговoр, Јас искрено не.
Покрај сите овиеживотни турбуленции од личен карактер од еконосмки општествен политички некако опстојауваме да живееме , но сепак мислам дека најголема жртва се нашите дечиња.

Постојано во трка со времето, некогаш не стигнуваме да ги препознаеме нашите деца колку се често лути, радосни, бесни си сл..
Се обидувам постојано да читам, да бидам што почесто со детето, да го поминувам тоа време кавлитетно...но дали е тоа така???
И во моментов наидувам на едно образложение од еден професор, од на хрватски сајт- кое до некаде и држи вода.
Кој вели дека односот на нашите родители со нас(односно со децата открива многу нешта).
Многу неодговорени прашања ни ги дава Бруно Шимлеша автор на Љубoвлогија

Парафразирам...: Семејството може да ни биде прибежиштето во кое се чуствуваме сакано, прифатено, но исто така може да би биде и пекол , бидејки реалноста константна е подруга од она што срцето го посакува.Но , ниту семејствата не се секогаш совршени за да знаат како да излезат од проблемите....
Шимлеша објаснува дека пораките на своите деца да не им ги пренесуваат само преку зборови, туку и со споделување на малите нешта на чуствата, на поминатото време со нив, со делата....Ние ко родители се што чуствуваме или правиме и тоа како влијае на своите на нашите деца, искусено на своја кожа, од искуство, па и да не се директни учесници или сведоци н а тоа на нив им влијае...

Родителите се ти први што не учат како да се однесуваме и да ги доживуваме работите предметите , лугето , ситуациите....

Шимлеша има мислење дека пред се треба да не научат на болните реакции(родителите) , односно од кој аспект да го перципираат светот...според него родители од правејки добро се изгубени....бидејки во суштина они не знаат како да го направат тоа и покрај добрата волја...


Најголемиот проблем се појавува кога, родителите не занаат како да ја пружта љубовта кон своите децаи нивните вредности, па децата имат чуство на безвредност, непосакуваност , со тоа растат и се разввиваат и губат самодоверба,,,,

Тоа нормално, не се вистинските чуства зарем може, РОДИТЕЛ ДА НЕ САКА СОПСТВЕНО ЧЕДО?

Авторот на Љубовлогијата вели кога ке порасне и сфати дека е тоа погрешно и ке почне да учи за љубовта и за дарувањето...тогаш созрева односно ја сфака правата вредност.Но, тоа е долготраен и макотрпен процес додека си даде вредност на сам себеси...и се увери во тоа.....значи треба промени. Во никој случај не смееме да ја префрламе целата вина на родителите, туку да ги прифатиме фактите какви што се и да ја градиме љубовта спрема сопствените ставови...

Секој родител е спремен на своето дете да му помогне, за бројните предизвици, кои можат да му послужат како  насоки во нивниот срекен живот ...Од нив ги добиваат можностите а од самите деца зависи колку и на кој начи  ке ги искористат.
За неговата книга Авторот држи предавања во Хрватска....како функционира тоа во пракса и има голем број на посетители....Секое искуство дали наше или туго е добредојдено некогаш ДЕЦАТА СЕ ПОГОЛЕМИ родители од нас.....

уторак, 27. март 2012.

Како идеја............

Бидејки стигна пролетта, се  се буди ете ја енергија која ги придвижува сите работи па и нас.
Сонце, синило, зелен килим од трева со различни колорити од розови цветови од дрвцата, од прекрасните цветови, качуниките, љубиците, нарцисите, зумбулите и лалињата....убавина за око, убавина за душа.

Најубавото нешто е што во пролетта се ближи Големиот Христијански Празник Велигден, а нормално тука и мојот роденден, роденденот на мојата мајка на мои драги луге околу мене, значи како и да е април ке мине во убава атмосфера.
Како и секоја година така и оваа нели сите ги спремаме односно, украсуваме нашите домови за овој празник посебно, што по наши традиции, што под влијание на Западањаците, сепак, е убаво кога домот си го декорирате по своја желба, но за да на  Вас ви биде пријатно...
Секоја година вообичено сакам да биде во различна боја, но сепак убаво и едноставно, секогаш мешавина на православните обичаи и  католичките бидејки сме микс семејство.
Според Католичките црковни закони, традиции и обичаи малку е подруг од начиот на нашиот ни Велигден, но сепак целта т на празникот е иста собирање на најблиските во домот прославување, раѓањето Христово.Оваа година тој е на 8 април, а православниот е на 15 април.
Еве некои предлози од некои веб сајтови како да го декорирате вашиот дом.
Повекето се од нив пролетни, бидејки се се буди па и во вашите спални соби стигнува, пролетта.
Во вашата градина или тераса
Вашата трпезарија може да биде украсена вака во нежни нијанси на жолта боја каде ке ги пречекувате гостите..

Може и во розово
Важен детал  на вашата маса е и венецот и цевекиња се неизоставниот дел.
Дури и вашата бања може да ја украсите
Свеките ја надополнуваат атмосферата


Малку и детско за детските очи....
Восочни свекички во вид на јајца..оставено на вашата фантазија.
За на трпезата може да употребите и ваква декорација на пилиња и зајчиња


Тука се неизоставна декорација јајцата кои може да ги направите од вашите вешти раце.
Доколку имате вакви вазнички еве нека ви биде ова ваша декорација...
Вашата дневна соба може да изгледа поубаво ако додадете детал како дрвце со јајца
или можеби зајаче и пиленце но да не биде премногу накитено, бидејки ке изгледа премногу кичасто.

На пример вака
Или вака....


Дури комодичката може да ја украсите.
А пролетаа доага и во вашите спални соби.....
Убаво разиграно....
Во црвена боја согласно со Велигденските црвени декорации...
Оваа е баш во стил на пролетта...
 Може као салон, ако е поголем просторот или како дневна соба...
и

типичен салон....
Тука ке го ставам линкот за украсни декорации, на велигденските венчиња и јајца, зајчиња и сл . и..понедељак, 05. март 2012.

Okото на тигарот
Тигровото око е исклучиво силен камен кој највеке помага кај репродуктивните органи, скршените коски, пробавата и цревата. Тој е силен заштитнички камен и одличен за уземјување, Ако исправн ја користите неговата моќ, ја зголемува неговата јачина на неповрделивост, практичност, носи срека и благостојба ,Бидејки најчесто е во облик на парите убаво би било  да го ставите во автомобил пред да решите некоја зделка, на состанок, или вложување на пари...
Помага и јасно да ги согледаме работите без илузија,,,,Поврзан е со соларниот плексус и ни носи особена моќ
 


Се  си има своја убавина.